16 april 2022 - 11:58
Deel dit artikel:

Gemeente Eindhoven bouwt aan tunnel voor verbetering bereikbaarheid

Gemeente Eindhoven legt de komende maanden in Eindhoven Noordwest een tunnel aan onder de A2/N2.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Google Streetview

Deze onderdoorgang is nodig voor een betere doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van o.a. Eindhoven Airport, Brainport Industries Campus (BIC), Westfields en Flight Forum aan de westzijde én het Goederen Distributie Centrum (GDC) Eindhoven-Acht aan de oostzijde. Tegelijkertijd vermindert hierdoor de kans op files op de A2/N2 en de wegen die daarop aansluiten. Voor de werkzaamheden zijn weekendafsluitingen nodig in april en mei en ontstaat grote verkeershinder in de zomermaanden.

De werkzaamheden zijn onderdeel van de aanpak van de wegenstructuur in Eindhoven Noordwest. De huidige fase bestaat uit de aanleg van een tunnel onder de A2/N2. Deze is gestart in 2021 en is uiterlijk 2023 klaar. De onderdoorgang voor gemotoriseerd verkeer verbindt de Dirk Noordhoflaan met de bestaande rotonde aan de Mispelhoefstraat en opslag- en distributieterrein GDC Eindhoven-Acht. Zo ontstaat een betere verbinding met de op- en afritten naar de A58 in Best in de richting Tilburg. Ook is GDC Eindhoven-Acht minder afhankelijk van alleen de A2/N2.

Ernstige hinder tot 60 minuten in juli/augustus

De werkzaamheden aan de tunnel zijn al gestart. Hier merkt het verkeer momenteel niets van. Aannemer Strukton Civiel bouwt de tunneldelen op een werkterrein naast de Randweg Eindhoven om zo de verkeershinder te beperken. In mei zijn twee weekendafsluitingen noodzakelijk. In de zomer van 2022 worden de tunneldelen geplaatst. Om deze werkzaamheden uit te voeren zijn er van 28 juli tot 22 augustus minder rijstroken beschikbaar voor het verkeer op de A2/N2 Randweg Eindhoven tussen knooppunt Batadorp en aansluiting (30) Eindhoven Centrum in beide richtingen. Dit levert ernstige hinder op voor het doorgaande verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met 60 minuten extra reistijd.

Geplande afsluitingen voor werkzaamheden

Afsluitingen april/mei 2022
+ Weekendafsluiting van vrijdag 29 april tot maandag 2 mei
+ Weekendafsluiting van vrijdag 6 mei tot maandag 9 mei
- A2 hoofdrijbaan tussen knooppunt Batadorp en knooppunt De Hogt in beide richtingen. Het verkeer wordt via de N2 omgeleid.
Let op: houd rekening met 30 minuten extra reistijd.

Afsluitingen en verwachte verkeershinder zomer 2022

+ Langdurige afsluiting van 28 juli tot 22 augustus
- A2/N2 randweg Eindhoven tussen knooppunt Batadorp en aansluiting (30) Eindhoven-Centrum in beide richtingen.
Let op: houd rekening met 60 minuten extra reistijd.

Brainport

“Eindhoven is het hart van de Brainport Eindhoven, één van de pijlers van de Nederlandse economie. De stad groeit hard en er komen steeds meer mensen wonen, werken en verblijven. Eindhoven Noordwest is één van die locaties waar fors meer arbeidsplaatsen komen”, zegt wethouder Monique List (Mobiliteit). “Dit succes en de groei van Eindhoven en de regio zorgen voor de nodige uitdagingen. We willen zorgen dat het verkeer niet vastloopt en de regio bereikbaar blijft. Dit doen we op verschillende manieren. Naast een werkgeversaanpak - waar fiets, OV en andere slimme mobiliteitsoplossingen de boventoon voeren - breiden we ook het wegennet uit. Onder meer met deze tunnel. Dit zorgt nu even voor hinder, maar straks verbetert het de doorstroming.”

Hinder beperken

Er worden verschillende maatregelen genomen om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Hierover is intensief overleg gevoerd met onder andere de omliggende gemeenten en hulpdiensten. Weggebruikers worden vroegtijdig gewaarschuwd over de afsluitingen, omleidingsroutes en mogelijke alternatieve manieren van reizen. Dat gebeurt onder andere op de website van de gemeente Eindhoven, Rijkswaterstaat en de website VanAnaarBeter. Daarnaast zetten we social media in en informeren we belangrijke doelgroepen gericht, zoals bijvoorbeeld de (internationale) transportbranche.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug