8 april 2022 - 11:32
Deel dit artikel:

Start werkzaamheden Kruisstraat-Woenselse Markt

Maandag 11 april starten de werkzaamheden voor de verkeerssituatie op de Kruisstraat en Woenselse Markt. Met de aanpassingen willen we de verkeersveiligheid en de aantrekkelijkheid van het gebied verbeteren. Veel bewoners, ondernemers en bezoekers zijn op dit moment ontevreden over het verkeer op en rondom de Kruisstraat-Woenselse Markt. In overleg met bewoners en ondernemers is de gemeente op zoek gegaan naar aanpassingen.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Google Streetview

Wethouder Monique List (Mobiliteit): “Er is veel discussie over de verkeersveiligheid van de Kruisstraat. De schuine parkeervakken zorgen vaak voor minder overzichtelijke situaties voor fietsers én automobilisten. Ook rijden auto’s vaak veel te snel. Om de straat veiliger en aantrekkelijker te maken, nemen we nu een aantal maatregelen. In lijn met ons beleid komt er een minder prominente rol voor de auto. En meer ruimte voor fietsers en voetgangers.”

De verkeermaatregelen in het kort:

  • Omdraaien van de rijrichting in de Kruisstraat van de Gildelaan tot aan de Kloosterdreef. Zo is het niet langer een doorgaande route naar de Ring.
  • Meer ruimte maken voor voetgangers en groen door aanpassing van de parkeerplekken: in plaats van schuine vakken komt er langs de weg parkeren. Dit verbetert de veiligheid voor alle weggebruikers.
  • Verplaatsen van fietsenrekken van de stoep aan de oostelijke zijde, zodat er daar meer ruimte ontstaat voor voetgangers.
  • De parkeertarieven in de Kruisstraat en de wijk worden gelijkgetrokken. Parkeren voor korte termijn kan in de straat, maar tarief wordt hoger. Voor lang parkeren zijn Parking Fellenoord of de Woenselse Markt aantrekkelijker.
  • Laad- en losplaatsen in de Kruisstraat naast de rijbaan.

Met dit pakket aan verkeerskundige maatregelen, ontstaat ook meer ruimte voor een prettige, groenere inrichting. Door minder parkeerplekken en een andere manier van parkeren, kunnen we bijna 250 m2 extra groen krijgen. Dit maakt het gebied aantrekkelijker.

Overlast werkzaamheden beperken

Bij de werkzaamheden worden de parkeerplaatsen per deel van de Kruisstraat afgezet. Zo zorgen we ervoor dat de ondernemers zo min mogelijk last hebben en zo goed mogelijk bereikbaar zijn. In Parking Fellenoord en op de Woenselse Markt zijn genoeg parkeerplekken in de buurt te vinden.

Samen met de ondernemersvereniging en de projectgroep zorgen we voor duidelijke informatie voor bezoekers over alle veranderingen en de kansen die hiermee ontstaan. Ook geven we aan wat de mogelijkheden zijn om te parkeren in het gebied.

We verwachten dat de werkzaamheden begin mei gereed zijn.

Effecten meten

Na het invoeren van de maatregelen gaan we, samen met de buurt, goed kijken naar de effecten in de praktijk. Daarvoor moeten we de nieuwe situatie wel eerst tijd geven. We meten de effecten via een enquête en verschillende onderzoeken. Ook kunnen we bijsturen en de verkeersmaatregelen aanpassen op basis van de effecten die we zien. In september 2022 vormen we op basis van onderzoeken, gesprekken en resultaten van de enquête een conclusie. We bepalen dan of de inrichting definitief wordt, of dat er aanpassingen nodig zijn.

Zo leren we in de praktijk wat goed werkt voor het gebied. Deze lessen nemen we mee voor een mogelijke complete herinrichting van de Kruisstraat-Woenselse Markt op de lange termijn.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug