24 mei 2023 - 17:29
Deel dit artikel:

Eerste match Onder de Pannen Eindhoven een feit

  • Eerste match Onder de Pannen Eindhoven een feit

Sinds begin 2023 is de gemeente Eindhoven aangesloten bij Onder de Pannen. Een landelijk initiatief om mensen die recent dakloos zijn geraakt aan tijdelijke woonruimte te helpen en zo langdurige dakloosheid te voorkomen. In mei 2023 is de eerste match tussen huurder en verhuurder een feit.

eindhoven24
  / De Redactie

Wethouder Samir Toub (Diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning): “We zijn in Eindhoven erg blij met Onder de Pannen en deze eerste mooie match. Met dit initiatief kunnen we inwoners zonder woonruimte echt op weg helpen door in rust naar een eigen plek te zoeken en dakloosheid voorkomen.”

Eerste match

Oliver is in Engeland geboren en woont inmiddels 7 jaar in Nederland, waarvan 6 in Eindhoven. Nadat zijn relatie overging, kwam hij op straat te staan. Hij staat nog niet lang genoeg ingeschreven bij Wooniezie, particulier huren bleek onbetaalbaar en een huis kopen is voor hem als alleenstaande onmogelijk. Oliver werkt fulltime als fysiotherapeut in Eindhoven. Hij is milieubewust, houdt van reizen en de natuur. Precies de thema’s waarop Geertje Tielens van Onder de Pannen hem gekoppeld heeft aan verhuurder Helma.

Tijdens het eerste gesprek van Oliver en Helma was er een klik en gevoel van vertrouwen. Helma woont alleen en heeft wat kamers over. Ze heeft een fijn huis in Tongelre, aan het groen. Met een mooie wilde tuin. Helma heeft zelf ooit in dezelfde positie gezeten als Oliver en wilde graag een ander helpen om uit die situatie te komen.

Donderdag 25 mei tekenen zij de huurovereenkomst. Die gaat in op maandag 18 juni. In de periode dat Oliver bij Helma kan wonen, gaat hij op zoek naar een duurzame vervolgplek.

Hoe werkt Onder de Pannen Eindhoven?

Inwoners die een kamer “over” hebben, kunnen deze met behoud van uitkering/toeslagen maximaal een jaar verhuren aan een stadsgenoot die geen thuis heeft. De gemeente Eindhoven, WIJeindhoven en woningcorporaties hebben vooraf afspraken daarover gemaakt. Ook inwoners met een koopwoning mogen een kamer verhuren binnen dit project. Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden voor zowel de huurder als de verhuurder. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van psychische- en/of verslavings- en/of ernstige schuldenproblematiek. Kijk voor meer informatie, alle voorwaarden en aanmelding op www.wijeindhoven.nl/onderdepannen. Bellen of mailen kan ook: 06-50664856, onderdepannen@wijeindhoven.nl.

Begeleiding Onder de Pannen/WIJeindhoven

WIJeindhoven begeleidt de huurder en verhuurder bij Onder de Pannen en kijkt zorgvuldig naar een goede match. De coördinator Geertje Tielens gaat met beide partijen enkele malen in gesprek. Ze kijkt naar overeenkomstige interesses en overtuigingen, maakt een match, stelt ze aan elkaar voor en begeleidt het kennismakingsproces. Zodra het voor beide partijen goed voelt, maken zij zelf de keuze om met elkaar een huurovereenkomst aan te gaan. Geertje ondersteunt daarna bij de administratieve en juridische zaken. En blijft met de inwoners evalueren gedurende het woonjaar.

Verder zorgt WIJeindhoven voor een huurcontract en ziet toe op betalen van de huur. De huurovereenkomst is voor maximaal 12 maanden. De huurder bouwt hierdoor geen huurrechten op. Gedurende dat jaar werkt de huurder aan een duurzame woonoplossing.

Bundeling van kennis en expertise

Onder de Pannen is een landelijke initiatief dat ondersteunt bij het voorkomen van langdurige dakloosheid. Inmiddels wordt dit project in verschillende steden met lokale uitvoerders uitgevoerd. Meer informatie: www.onderdepannen.nl

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug