24 maart 2022 - 05:52
Deel dit artikel:

Zoveel eigen geld heb je als starter nodig om een huis in Eindhoven te kopen

  • Zoveel eigen geld heb je als starter nodig om een huis in Eindhoven te kopen

Het zijn duizelingwekkende bedragen. Vergelijkingssite Independer heeft uitgezocht hoeveel eigen geld alleenstaande starters (tot 35 jaar) gemiddeld nodig hebben om nu een woning te kopen in gemeente Eindhoven.

eindhoven24
  / De Redactie

We kijken eerst even naar de landelijke cijfers. Alleenstaande starters met een modaal inkomen hebben in 2022 gemiddeld een bruto jaarsalaris (38.000 euro) nodig voor de aankoop van een eerste woning. Dit bedrag is eigen geld en staat dus los van het maximale hypotheekbedrag. In drie jaar tijd is het bedrag dat je mee moet nemen om een huis van 60 vierkante meter te kunnen kopen vrijwel verdubbeld. In Amsterdam moet iemand die modaal verdient ruim 253.000 euro zelf inleggen en in stad Utrecht is dat ruim 145.000 euro. Dit blijkt uit de Eigen Geld kaart van vergelijkingssite Independer. Uit hun enquête blijkt dat acht van de tien starters twijfelt ooit nog een woning te kunnen kopen.

Drie jaar geleden moesten alleenwonende starters gemiddeld nog ‘maar’ 22.000 euro eigen vermogen meenemen. “Inmiddels is dat opgelopen tot gemiddeld ruim 38.000 euro. Bijna een verdubbeling dus. Het gaat dan om mensen met een modaal inkomen die hun hele jaarsalaris, bruto, op de plank hebben moeten liggen. Dat moet je maar hebben”, aldus hypotheekexpert Marga Lankreijer.

Eindhoven

Misschien interessanter voor ons: hoe zit dat in Eindhoven? Ook dat kunnen we aan de hand van de cijfers van Independer zien. De verschillen per groottes van de huizen is groot. Daarom hebben we meerdere vierkante meters hieronder opgesomd, aangevuld met wat een single, die jonger dan 35 jaar is, met een modaal inkomen gemiddeld bij moet leggen om een woning te kopen.

- 40 vierkante meter: 28.818 euro
- 60 vierkante meter: 69.476 euro
- 80 vierkante meter: 107.659 euro
- 100 vierkante meter: 131.821 euro
- 120 vierkante meter: 175.436 euro

Uiteraard heeft niet iedereen een modaal inkomen. Sommige liggen lager, anderen hoger. Daarom kun je bij de Eigen Geld kaart ook andere salarissen invullen én aangeven wat je nodig hebt om als stel een huis te kopen.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug