6 april 2023 - 13:58
Deel dit artikel:

STRP Festival ‘The Art of Listening’ gaat bijna van start

  • STRP Festival ‘The Art of Listening’ gaat bijna van start

STRP, het festival voor kunst, technologie en toekomstscenario’s, vindt plaats van 13 t/m 16 april 2023 op drie locaties in de binnenstad van Eindhoven. Samen met kunstenaars, denkers en makers, onderzoekt STRP dit jaar de ‘kunst van het luisteren’. STRP nodigt je van harte uit om de 14e editie bij te wonen.

eindhoven24
  / De Redactie

Festivalprogramma

In onze maatschappij verkiezen we zien boven horen en spreken boven luisteren. Hoe kunnen we de kunst van het luisteren herwaarderen en terugwinnen? Met deze vraag in gedachten heeft STRP samengewerkt met kunstenaars, ontwerpers, denkers en makers om het thema ‘luisteren’ te vertalen naar originele, kritische en innovatieve werken of scenario's voor de toekomst.

Het resultaat is onder andere een Expo op drie verschillende locaties in de binnenstad, een uitgebreid verdiepend programma met experimentele, hybride lezingen, workshops en een muziekavond met dj’s en live performances.

Highlights

Met 12 werken, 3 locaties, 4 lezingen en meerdere performances, workshops en interventies is het lastig kiezen. STRP heeft daarom drie highlights geselecteerd.

Guillaume Cousin Le Silence des Particules

Elementaire deeltje bewegen continu om ons heen. Ze creëren onzichtbare draaikolkjes, die aan ons zicht ontgaan, maar altijd aanwezig zijn. Op poëtische wijze geeft Franse kunstenaar Guillaume Cousin een stem aan deze deeltjes. De installatie Le Silence des Particules betovert de kijker met een ring van rook, die ontstaat, vervormt en verdwijnt. Dit werk is gratis te bezoeken in de Catharinakerk. Op zaterdag 15 april vindt er een artist talk plaats vanaf 19:15 uur.

Open Field

Op zaterdag 15 april vindt Open Field plaats in Microstad, een avond vol live performances en dj’s. Het programma werd samengesteld door dj en soundpractioner Loma Doom, die, geïnspireerd op de Deep Listening praktijk van Pauline Oliveros, op verschillende wijze onderzoek doet naar luisteren als artistiek proces. Kan luisteren een oproep tot actie zijn? De line-up bestaat uit Céline Gillain, NÂR, Aimée Theriot-Ramos, Lena Willikens & Loma Doom. Kunstenaar Sophia Bulgakova maakt live visuals. Toegang is gratis met een Expo ticket.

Scenario #22: Silence: (Im)possible absences

Wat is het verschil tussen luisteren en horen, tussen stilte en lawaai, en hoe ervaren wij die? Dit bijzondere Scenario vindt plaats in stilte en wordt begeleid met een silent soundscape. Denkers vanuit verschillende disciplines delen hun perspectief en interpretatie van stilte in de vorm van een deep listening performance, een film en een presentatie. Dit Scenario is zowel fysiek bij te wonen als digitaal. Tickets worden los verkocht via strp.nl

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug