28 mei 2024 - 10:54
Deel dit artikel:

Je huis als verlengstuk van de natuur: zo maak je je interieur landelijker

  • Je huis als verlengstuk van de natuur: zo maak je je interieur landelijker

EINDHOVEN - Wie een huis een metamorfose geeft, wil er steevast een landelijke uitstraling aan toevoegen. Meer contact met de natuur, is de logische beweegreden hiervan. Dat betekent voor veel woningen dat het strakke, zakelijke en kleurloze verdwijnt en er meer ruimte komt voor speelse invloeden die bij voorkeur aan het buitenleven linken. Een aantal bekende voorbeelden en tips: hoe maak je je interieur landelijker?

eindhoven24
  / De Redactie

Niks is recht en haaks in de natuur: kies voor ovale en ronde meubels
Meubels met organische vormen zijn terug na misschien wel nooit weggeweest. In de jaren ‘70, zeker in de interieurwereld nog altijd een hip decennium, waren ronde stoelen en ovale tafels populair. Omdat die look mooi aansluit bij de natuur – waar ook niks kaarsrecht of haaks is – is deze wederom zeer gewild. Een ovale eettafel is ook praktischer omdat je er in je woonkeuken makkelijker omheen loopt. Bovendien staat het speels. Inspiratie opdoen? Op woonplatform Gigameubel vind je meer informatie.

Geniet van de charme (en duurzaamheid) van hout
Wie eenmaal een boekenkast van spaanplaat, fineer of andere surrogaten voor hout vervangen heeft door the real deal, wil nooit meer anders. Hout is vele malen duurzamer, elke plank is uniek en de warmte van dit materiaal ademt huiselijkheid. Het knipoogt zelfs naar ouderwetse boerenlandhuizen: landelijker wordt het bijna niet. Op de al genoemde woonwebsite tref je talloze voorbeelden aan van kasten die uit echt hout vervaardigd zijn, zoals mangohout, al dan niet voorzien van zwartmetalen accenten die mooi contrasteren met de nerven en kwasten. Duurzaamheid speelt een voorname rol in landelijke interieurs.

Kleuren van je wanden aanpassen voor meer lichtinval
In de natuur zie je de combinatie zwart-goud nooit. Het was even een leuke hype, dat behang in die tinten, maar er weerkaatst amper zonlicht op. In Nederland, met al die regenachtige en bewolkte dagen, koester je de momenten dat de zon doorbreekt. Met lichtere muurkleuren profiteer je meer, zo niet optimaal van de lichtinval. Wit is een geschikte basiskleur, maar van sommige natuurlijke groen- en geeltinten gaat je huis ook meer stralen. Met glanzende objecten zoals spiegels of een glazen tussendeur sorteer je eveneens een lichter effect.

Ouderwetse accenten toevoegen voor een authentiek-oergezellige sfeer
Vintage dan wel retro is van hype naar tijdloos gegaan. Cryptische zin misschien, maar het wil zeggen dat ouderwetse elementen het altijd goed doen in een verder modern interieur. Zeker als je dit landelijk wilt maken. Met name in de keuken is hier ruimte voor, waar metaalsoorten zoals brons, maar ook RVS het geheel wat ruiger maken. Denk aan pannen, pastamachines, metalen spatschermen en authentiek kookgerei. Zoek anders eens plaatjes van Italiaanse en Franse keukens op: oergezellig! 

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug