29 februari 2024 - 22:32
Deel dit artikel:

Eindhovens viaduct vernoemd naar omgekomen militair

  • Eindhovens viaduct vernoemd naar omgekomen militair

Het viaduct tussen Eindhoven en Son en Breugel, waar de Huizingalaan de A50 kruist bij bedrijventerrein Ekkersrijt, is op woensdag 28 februari vernoemd naar de omgekomen Eindhovense militair Paul van Nijnatten. Dat gebeurde met een officiële naamgevingsceremonie in het Stadhuis van Eindhoven, in het bijzijn van nabestaanden, veteranen en vertegenwoordigers van de betrokken ministeries en de gemeente.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Bram Saeys

Het viaduct draagt vanaf dit moment officieel de naam Soldaat der 1e klasse Paul van Nijnatten. “Vandaag staan wij stil bij het leven van Paul en het offer dat hij heeft gebracht”, aldus burgemeester Jeroen Dijsselbloem tijdens de ceremonie. “Ik ben er trots op dat er vanaf nu een plek in onze stad is die Paul aan Eindhoven verbindt, en zijn herinnering voor ons levend houdt tot in lengte der dagen.”

De vernoeming is onderdeel van een landelijk initiatief. Dit begon bij de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, op wiens verzoek het ministerie van Defensie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat én het Veteranen Platform een plan ontwikkelden om bruggen en viaducten te vernoemen naar gesneuvelde militairen. Het gaat om mensen die zijn omgekomen tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea. In heel Nederland zullen in de komende jaren viaducten vernoemd worden.

Paul van Nijnatten kwam niet thuis van zijn uitzendmissie UNPROFOR (United Nations Protection Force) in voormalig Joegoslavië. Hij overleed op 18 december 1993 te Vitez (Bosnië).

Meer over Paul van Nijnatten

Paul van Nijnatten werd geboren op 8 december 1966 in Eindhoven. Begin jaren 90 werd Paul opgeroepen voor zijn dienstplicht. Hij had dat liever anders gezien, maar als het dan toch moest, dan graag iets zinvols. Toen Paul hoorde dat hij zich kon opgeven voor een uitzending naar Bosnië, deed hij dat onmiddellijk. Hij werd ingedeeld bij het Nederlands-Belgische transportbataljon dat als onderdeel van de VN-vredesmissie UNPROFOR in Joegoslavië diende. In de nadagen van zijn uitzending kwam Paul in Vitez (Bosnië) om het leven, toen in het wachtlokaal een wapen op de grond viel en een schot afging, waarbij Paul dodelijk werd getroffen.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug