17 mei 2023 - 08:01
Deel dit artikel:

Eindhoven krijgt vuurwerk- en lichtshow, vuurwerkverbod wordt definitief

  • Eindhoven krijgt vuurwerk- en lichtshow, vuurwerkverbod wordt definitief

Eindhovenaren kunnen tijdens de jaarwisseling 2023-2024 genieten van een centrale vuurwerk- en lichtshow. Het gemeentebestuur wil op deze manier een aantrekkelijk alternatief bieden en bouwen aan een nieuwe traditie om oud en nieuw te vieren. Het afsteken van consumentenvuurwerk is dan niet meer toegestaan.

eindhoven24
  / De Redactie

Eerder had de Eindhovense gemeenteraad aangegeven te willen toewerken naar een vuurwerkvrije viering van de jaarwisseling. Een verbod op het afsteken van vuurwerk is een belangrijke stap als het gaat om verminderen van schade, hinder en overlast voor mens, dier en milieu. Het gemeentebestuur stelt daarom voor om in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een verbod op het afsteken van vuurwerk door inwoners op te nemen. De gemeenteraad neemt hierover in juni een definitief besluit.

Extra activiteiten
Handhaving van een verbod op het afsteken van vuurwerk is nauwelijks mogelijk. Een afsteekverbod staat niet op zichzelf. Het afsteken van vuurwerk is in Nederland een jarenlange traditie. Een vuurwerkvrij Eindhoven vergt dan ook een cultuurverandering. Dat duurt een aantal jaren. Daarom worden zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling extra toezichthouders ingezet en activiteiten voor jongeren georganiseerd. De extra inzet van toezichthouders richt zich vooral op (preventief) toezicht in de openbare ruimte en niet op handhaving van het verbod.

Evaluatie en verder
In het eerste kwartaal van 2024 staat een evaluatie gepland van het verloop van de jaarwisseling. Die evaluatie vormt de basis voor een besluit voor de invulling van de jaarwisseling 2024-2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders blijft zich intussen via de lobby van het Veiligheidsberaad én de VNG inspannen voor een landelijk vuurwerkverbod, waarmee ook de verkoop van consumentenvuurwerk verboden wordt.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug