23 november 2021 - 12:04
Deel dit artikel:

David Oistrakh komt tot leven in Muziekgebouw Eindhoven

  • David Oistrakh komt tot leven in Muziekgebouw Eindhoven

Op dinsdag 30 november valt er iets bijzonders te beleven in de Kleine zaal van Muziekgebouw Eindhoven. Klassieke muziekliefhebbers, maar met name liefhebbers van het strijkkwartet, kunnen hun hart ophalen. Dit seizoen alleen en exclusief in Eindhoven!

Wat staat er dan voor bijzonders te gebeuren? Er komt een Russisch strijkkwartet naar Eindhoven. Op zich natuurlijk niet zo heel bijzonder, maar in dit geval gaat het om het David Oistrakh String Quartet.

eindhoven24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview

LegendeDit jonge kwartet is vernoemd naar de legendarische Russische violist David Oistrakh. Deze fenomenale violist ging op zijn 15e naar het conservatorium., studeerde binnen 3 jaar af en was onmiddellijk succesvol op het concertpodium: hij zou een schitterende carrière genieten.

DoorbraakDavid Oistrakh won in 1937 het befaamde Elizabeth Concours in Brussel (dat toen nog Coucours Eugène Ysaÿe heette) en was daarmee de allereerste violist uit de Sovjet-Unie die in het westen doorbrak. De Russische authoriteiten stonden hem toe geregeld in het westen op te treden, waardoor zijn carrière zich al snel ook internationaal kon ontwikkelen. Hij stierf in 1974 aan een hartaanval in een hotel in Amsterdam tijdens een tournee waarin hij zowel de solist als de dirigent was.

ErfenisIn 2012 - exact 75 jaar nadat David Oistrakh het Elizabeth Concours had gewonnen - was het weer een Rus die met de eerste prijs van dit zware concours naar huis ging: Andrey Baranov. In datzelfde jaar (2012) kreeg Baranov van de nazaten van David Oistrakh toestemming om diens naam te verbinden aan zijn strijkkwartet: David Oistrakh String Quartet.

Exclusief smullenHet David Oistrakh String Quartet zal dus op 30 november enkel en alleen in Eindhoven te horen zijn, en daar kan je als liefhebber maar beter bij zijn, want het wordt ouderwets smullen! Dit Russische topkwartet brengt twee absolute hoogtepunten uit het Russische kwartetrepertoire: het tweede van Borodin en het eerste van Tsjaikovski, je weet wel, met dat onwaarschijnlijk mooie en wereldberoemde Andante cantabile. Een must voor kamermuziek-lovers, maar hoe dan ook voor iedereen die van klassieke muziek houdt!

Dinsdag 30 november 2021 | 20:15 uur
Muziekgebouw Eindhoven | Kleine Zaal
David Oistrakh String Quartet

Borodin – Strijkkwartet nr. 2
Tsjaikovski – Strijkkwartet nr.1

Tickets: mgehv.nl/OistrakhQ

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug