31 januari 2024 - 14:08
Deel dit artikel:

Dode vissen in Dommel bij Eindhoven verleden tijd door innovatie op rioolwaterzuivering

  • Dode vissen in Dommel bij Eindhoven verleden tijd door innovatie op rioolwaterzuivering

Er is een nieuw onderdeel toegevoegd aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Eindhoven. Met zuivere zuurstofbeluchting gaat het waterschap ammoniumpieken in het rioolwater te lijf. Dankzij het natte najaar zijn de eerste resultaten van de innovatie bekend.

eindhoven24
  / De Redactie

Hiermee heeft de installatie in korte tijd zijn nut bewezen en behoren dode vissen in de Dommel bij RWZI Eindhoven tot het verleden.

Wat doet zuivere zuurstofbeluchting?

Projectleider Koen de Jong legt uit: “Rioolwater zuiveren is een hele klus. In het hart van de zuivering beluchten we de zuiveringsbacteriën om allerlei stoffen eruit te halen, bijvoorbeeld ammonium. Ammonium zit onder andere in onze urine. Als je doorspoelt komt dit in het riool. Als het een tijdje niet regent dan hoopt zich veel vuil op in de riolering. Wanneer er dan een stevige regenbui valt, stroomt er ineens veel rioolwater naar de RWZI. Dit leidt tot ammoniumpieken die schadelijk zijn voor de planten en dieren in rivier de Dommel. Door te beluchten met zuivere zuurstof kunnen we zo’n piek beter opvangen. Dat beluchten gebeurt automatisch.”

Eerste resultaten positief voor planten en dieren in de Dommel

Dankzij het natte najaar zijn de eerste resultaten van de zuivere zuurstofinstallatie bekend. “Met de nieuwe installatie lukt het ons om bij regenval de ammoniumpieken in het rioolwater met 30 procent te dempen in vergelijking met dezelfde situatie met normale beluchting. Gaandeweg leren we het beluchten met zuivere zuurstof nog beter te benutten”, vervolgt Koen de Jong.

DB-lid Bas Peeters is blij met deze eerste resultaten: “Beluchting met zuivere zuurstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen op rioolwaterzuivering Eindhoven om te werken aan een stabielere waterkwaliteit. Door op kritische momenten de ammoniumpieken te dempen zorgen we ervoor dat het gezuiverde rioolwater steeds schoner de zuivering verlaat. Dit is goed nieuws voor de dieren en planten in de Dommel. Niet alleen in de rivier direct achter de zuivering, maar ook verder richting Boxtel zien we positieve effecten op het waterleven. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld een betere visstand, en ook meer kokerjuffers en libellen langs de Dommel. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg. Nieuwe technieken zoals zuivere zuurstof beluchting helpen daarbij.”

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug