26 januari 2024 - 09:10
Deel dit artikel:

Karter Sam (14) uit Eindhoven won 50 trofeeën in 2023: 'We willen nieuwe stap maken'

  • Karter Sam (14) uit Eindhoven won 50 trofeeën in 2023: 'We willen nieuwe stap maken'

De veertienjarige karter Sam Boerma uit Eindhoven verliet de prijsuitreiking van de GK4 Kart Series met maar liefst zes trofeeën mee naar huis. Hij won prijzen in het NKH, BRKC en in de Formula Honda 9pk. De coureur van De Feyter Karting was zeer tevreden en won als klap op de vuurpijl ook nog eens de Race of Champions. Voor volgend jaar heeft de Brabander zijn pijlen gericht op de X30-Senior Nationaal.

eindhoven24
  / blattermedia.com
  • Beeld - Bas Kaligis/RaceXpress.nl

“We gaan zo kijken of het wel allemaal in de auto past”, begint Sam over zijn zes gewonnen trofeeën. “Ik ben kampioen geworden in het NKH Kids, het algemeen kampioenschap en het team kampioenschap met mijn teammaat Jaimy. Daarnaast heb ik ook het BRKC-buitenkampioenschap gewonnen. Bij de senioren ben ik derde bij het team kampioenschap geworden, bij de Formula Honda 9pk Junior ben ik derde geworden in het algemeen kampioenschap én ik heb nu net voor de tweede keer op rij de Race of Champions gewonnen.” Het jonge talent heeft het hele jaar op de top van zijn kunnen gepresteerd: “Dit jaar heb ik vijftig bokalen gewonnen”, vertelt Sam trots.

De GK4 Kart Series was dit jaar het belangrijkste kampioenschap voor Sam, maar hij noemt het NKH een geweldig kampioenschap om veel rondes te rijden en om de kart alsmaar beter te leren kennen: “Alhoewel we dit seizoen veel hebben gewonnen, moet je iedere heat alles geven en blijven pushen.”

“We hebben veel gefocust op de Honda 9pk om dat kampioenschap te winnen. Er zit voor mijn gevoel niet heel veel verschil tussen de huurkarts en de Honda 9pk”, licht hij toe over het verschil tussen de huurkart en de professionele racekarts. “Dat maakt dat ik veel kan trainen en heel veel wedstrijdmeters kan maken. De huurkarts hebben echt geholpen om zo goed te presteren in de 9pk.”

Na de prijsuitreiking was het tijd voor de Race of Champions. In deze race nemen alle GK4-kampioenen het tegen elkaar op in een race-format met huurkarts. Na verschillende heats onder verraderlijke omstandigheden kwam Sam als eerste over de streep: “Het was erg leuk om de Race of Champions te winnen, net als vorig jaar. Toen was het indoor bij Coronel Karting en nou outdoor, dus ik heb bewezen dat het mij weinig uitmaakt”, zegt bij lachend. “Ik heb ervan genoten en de concurrentie maakte de race ontzettend leuk.”

“In 2024 willen we X30-Senior Nationaal gaan rijden, maar om dat te kunnen betalen hebben we wel nog wat financiële support nodig. We bekijken het voor 2024 en 2025, omdat het best een grote stap is. Het is denk ik belangrijk dat we ook in dit kampioenschap gewoon opbouwen en dat we vertrouwen kunnen opbouwen. Ik heb al wat mogen trainen in de X30 en dat is echt fantastisch. Het is een 2-takt blok en dat klinkt natuurlijk gewoon geweldig. Het gevoel dat je krijgt als je gas geeft is echt niet normaal.” Ondanks de overstap naar de X30 blijft Sam trouw racen in de huurkarts: “Het blijft belangrijk om gewoon zoveel mogelijk wedstrijdmeters te maken. Naast dat het NKH gewoon een supergezellig kampioenschap is, hebben we er ook nog iets aan”, licht Sam toe.

Aangezien Sam nog support kan gebruiken om komend seizoen zijn debuut te maken in de X30-Senior heeft hij zijn sponsoren het volgende te bieden: “We hebben online een groot bereik op Instagram, waar we duizenden volgers hebben. Maar misschien nog wel het leukste zijn kart-experiences in échte racekarts. Dat doen we dan in samenwerking met DFK en kan in België en Nederland. Dat is ontzettend leuk om mensen iets terug te geven en ook direct met het racegevoel. Een tijdje geleden hebben we dat ook gedaan en iedereen stapte met een grote glimlach uit.”

Sam bedankt alle monteurs bedanken die hem dit jaar hebben geholpen. Daarnaast bedankt hij Benji, Ben, heel DFK Karting, Casper Reinders, zijn ouders, zijn zus en natuurlijk alle sponsoren die hem afgelopen seizoen hebben geholpen.

Door: blattermedia.com

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug