15 november 2023 - 10:33
Deel dit artikel:

Het preHistorisch Dorp blijft groeien

  • Het preHistorisch Dorp blijft groeien

eindhoven24
  / De Redactie

Het preHistorisch Dorp breekt in 2023 haar eigen bezoekersrecord met ruim 75.000 bezoekers. Regionaal en internationaal groeit de bekendheid en erkenning van het historisch openluchtmuseum in Eindhoven al enkele jaren gestaag. Eerder dit jaar werd het museum bekroond tot populairste dagje uit, en onlangs ontving het ook weer de stempel van ‘kidsproof museum’.

Stijgende lijn

De afgelopen jaren trekt het preHistorisch Dorp steeds meer bezoekers. Dit jaar gaat het over de gehele linie om een stijging van zo’n 2.500 bezoekers ten opzichte van 2022. Een gestage stijging, die veel hoger had kunnen uitpakken als de weersomstandigheden in de zomervakantie en herfstvakantie beter waren geweest. Als openluchtmuseum is de Eindhovense trekpleister namelijk sterk afhankelijk van het weer. “We zijn er dus extra trots op dat we in bezoekersaantallen zijn doorgegroeid, ondanks dat het weer tegenzat”, aldus directeur-bestuurder Ward Rennen. Zowel op educatief vlak (18.000 bezoekers) als op recreatief vlak (57.000 bezoekers) weten echter steeds meer mensen de weg naar het museum te vinden.

Levende geschiedenis: een schot in de roos

Het verleden voelen, ruiken en proeven maakt het tastbaar en begrijpelijk. Deze succesformule zorgt er volgens Rennen voor dat 2023 de boeken in gaat als zeer geslaagd jaar. “Door de toewijding van alle medewerkers en vrijwilligers en de drukbezochte evenementen als Heksia, Vikingfest en Historisch Foodfest is dit jaar voor ons een groot succes. En met het stempel ‘kidsproof’ kan ons jaar niet meer stuk. Het meedoen aan geschiedenis gaan we ook voortzetten in ons nieuwe museumconcept ‘Museumpark Vonk’, waar bezoekers kunnen meebouwen aan het verhaal van Eindhoven.”

Twee maanden leven in de middeleeuwen

Hoogtepunt van de afgelopen zomer was het avontuurlijke project ‘Twee Maanden Middeleeuwen’. Het ambachtenhuis van het preHistorisch Dorp werd tijdens de zomervakantie dag en nacht bewoond door museummanager en archeologe Yvonne Lammers. Acht weken lang kookte, waste, at en sliep zij er zoals een middeleeuwse vrouw dat gedaan zou hebben. “Dit bracht veel teweeg en zorgde voor veel aandacht op nationale en internationale radio en televisie”, zegt Lammers. “Het is leuk om op deze manier bezoekers, vrijwilligers en andere archeologen/historici te inspireren. Veel collega’s waren dan ook intensief betrokken bij het project.”

Op dit moment is het preHistorisch Dorp in verband met de winter gesloten voor bezoekers. Op 30 maart 2024 opent het museum haar deuren weer met een feestelijk openingsweekend.  

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug