12 november 2023 - 09:25
Deel dit artikel:

Eindhoven beste gemeentelijke aanbesteder

  • Eindhoven beste gemeentelijke aanbesteder

Eindhoven is de beste gemeentelijke aanbesteder volgens Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra. Deze onafhankelijke organisatie maakt jaarlijks een ranglijst bekend van duurzame publieke aanbesteders. Hiervoor beoordelen ze alle openbare bouw- en infra-aanbestedingen in de afgelopen twee jaar. Publieke organisaties die marktpartijen weten uit te dagen op duurzaamheid en daarmee innovaties het meeste aanjagen, komen bovenin de ranglijst. Eindhoven staat vierde op de lijst en is daarmee de gemeente die het beste scoort.

eindhoven24
  / De Redactie


Winnaar

Provincie Noord-Brabant is al meerdere jaren de absolute winnaar. Eindhoven is bezig met een goede opmars. Gemeente Eindhoven was vorig jaar 7e en in 2020 23e.

Wethouder Mieke Verhees (Bedrijfsvoering) is trots op de prestatie: "Jaarlijks koopt gemeente Eindhoven voor 465 miljoen euro in. De kwaliteit van het product en de prijs zijn daarbij belangrijk, maar kwaliteitsfactoren als duurzaamheid en sociaal-maatschappelijke aspecten moeten zeker zo zwaar meewegen. Door bij aanbestedingen te sturen op maatschappelijke doelen, dragen we bij aan het realiseren van een meer duurzame, sociale, inclusieve en innovatieve stad. Die verantwoordelijkheid hebben we als gemeente en ik ben er trots op dat we dat in Eindhoven goed doen."

Gemeente Eindhoven heeft al een groot verschil gemaakt op het gebied van circulair asfalt en CO2-uitstoot van bouwmachines. Door de toepassing van de duurzaamheidscriteria is 70% tot 95% van het asfalt dat we aanbrengen al circulair. Een derde van alle bouwmachines die ingezet worden, heeft inmiddels géén of veel minder CO2-uitstoot. Hiermee is Eindhoven een landelijke voorloper op dit gebied.

De ervaringen die Eindhoven hiermee heeft opgedaan, deelt de gemeente via masterclasses met andere gemeenten.

Maatschappelijk verantwoord

Om de ambities en verantwoordelijkheid op het gebied van sociaal-maatschappelijk inkopen te onderschrijven, heeft gemeente Eindhoven begin dit jaar het landelijke Manifest MVOI ondertekend (maatschappelijk verantwoord opdrachtgeverschap en inkoop). Dit is gebaseerd op de zes thema’s: milieu & biodiversiteit, klimaat, circulair (inclusief biobased), ketenverantwoordelijkheid, diversiteit & inclusie en social return. De gemeente ontwikkelt nog meer gunningscriteria om aan deze doelstellingen bij te dragen.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug