28 oktober 2023 - 14:46
Deel dit artikel:

Food Hackathon: smaakvolle antwoorden op vragen over voedsel

  • Food Hackathon: smaakvolle antwoorden op vragen over voedsel

Op 3 en 4 november 2023 wordt Stadslab Eindhoven een bruisende snelkookpan voor het ontwikkelen van oplossingen voor uitdagingen in de voedselwereld. Voedsel is brandstof, geeft energie en heeft ook invloed op onze welzijn en leefomgeving. Hoe bewust zijn mensen van wat ze in hun lichaam stoppen en welke impact heeft het op onze leefomgeving? Deze vraagstukken staan centraal tijdens de Food Hackathon - Cooking Up Solutions. Stadslab Eindhoven nodigt inwoners, professionals en geïnteresseerden uit om deel te nemen aan de hackathon, waarbij onderwerpen zoals voedselvoorzieningen, gezondheid, zorg, onderwijs, innovatie, ICT aan bod komen.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie

Gemeente Eindhoven streeft ernaar dat iedereen in Eindhoven in 2030 drie extra jaren in goede gezondheid ervaart. Een leven in een fijne, groene omgeving waarin je lekker in de vel zit en de mogelijkheid hebt om te bewegen. Factoren zoals luchtkwaliteit en financiële stress spelen hierbij een rol. Voedsel en voedselvoorzieningen hebben ook grote invloed op gezondheid en welzijn.

Gezond eten en drinken is belangrijk

Gezond eten en drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend, afhankelijk van gedrag (kennis/ vaardigheden), de omgeving en financiële toegankelijkheid. En ook achterliggende oorzaken zoals stress, depressie en mentale klachten. De gemeente stimuleert bewustwording van gezondere keuzes, waardoor inwoners eerder kiezen voor gezond eten en drinken (Gezondheidsnota Eindhoven 2022 - 2025). Wethouder Samir Toub over gezondheid en welzijn: “In Eindhoven zetten we vol in op positieve gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Een gezonde levensstijl en leefomgeving is belangrijk en voeding is een essentieel onderdeel. Met de foodhackathon zetten we weer een mooie stap naar gezonder leven.”

Start-up in Residence programma

Deelnemers van de hackathon maken kans om deel uit te maken van het "Startup in Residence" programma van gemeente Eindhoven. Dit programma biedt de mogelijkheid om de onderzoeksfase van het product of dienst verder uit te werken, met 10.000 euro per project beschikbaar gesteld. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot het netwerk, begeleiding en mogelijkheden om hun product of dienst binnen de gemeente te testen.

Hackathon bij Stadslab Eindhoven

Een jury is aanwezig om de creatieve oplossingen te beoordelen. De jury bestaat uit: wethouder Samir Toub, Petruschka Claassens (directeur Food & Industry bij HAS Green Academy) en Martin van Bendegom (manager Expertisecentrum Duurzaamheid bij Fontys Hogeschool). Alle drie houden zich bezig met duurzame, verantwoorde en gezonde voeding, evenals het welzijn van inwoners. Het drietal beoordeelt of de prototypes en concepten maatschappelijk wenselijk, technisch haalbaar en economisch levensvatbaar zijn.

Stadslab Eindhoven is een fysieke en digitale kweekvijver voor verbinding tussen gemeente en inwoners, oplossingen voor maatschappelijke opgaven, initiatieven en onderzoeken. Deze plek is een samenwerking tussen gemeente Eindhoven en de stichting MAD. Aanmelden voor de hackathon kan via eindhoven.nl/stadslab.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug