13 september 2023 - 14:47
Deel dit artikel:

Minder bijen in Eindhoven, dus wordt er actie gevoerd

  • Minder bijen in Eindhoven, dus wordt er actie gevoerd

Inheemse planten zijn het antwoord op de teruglopende biodiversiteit en dat terwijl die nu nog weinig in onze tuinen voorkomen. Veel insecten zijn afhankelijk van de planten die in Nederland van oudsher voorkomen. Nu daar steeds minder van zijn, daalt het aantal insecten ook drastisch. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in onze voedselketen. Tijd om in actie te komen vinden de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World Magazine.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie

Juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien, ook al voelt het misschien ‘normaal’ om dat in het voorjaar te doen. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. De zaden van sommige planten hebben een koude periode nodig, wachten tot het voorjaar komt, en kiemen tijdens de lengende dagen en oplopende warmte. Andere planten ontkiemen juist in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Inheemse zaden zaaien

Omdat inheemse planten het beste in het najaar gezaaid kunnen worden, organiseren de Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World Magazine van 25 september tot en met 1 oktober de 'Inheemse Zaaiweek'. "Wij roepen iedereen op om inheemse zaden te zaaien, om de biodiversiteit te helpen. Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaaien we zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden", aldus de actievoerders.

De helft van de 360 soorten wilde bijen wordt bedreigd in hun voortbestaan. Ook in Eindhoven werden er wederom dit jaar minder bijen geteld. Kijk op inheemsezaaiweek.nl hoe je kan zaaien en waar de zaden verkrijgbaar zijn.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug