2 juni 2023 - 11:58
Deel dit artikel:

Jantje Beton slaat alarm: 'Buitenspelen in onze gemeenten onder druk'

  • Jantje Beton slaat alarm: 'Buitenspelen in onze gemeenten onder druk'

Alle burgemeesters van Nederland hebben een urgente brandbrief ontvangen van Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor het belang van buitenspelen. Volgens de organisatie staat het buitenspelen in heel Nederland onder druk. In de brandbrief roept Jantje Beton de burgemeesters op om het buitenspelen serieus te nemen en tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 14 juni 2023 in gesprek te gaan met kinderen uit hun gemeente.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie

Recente onderzoeken van Jantje Beton hebben alarmerende resultaten aan het licht gebracht: steeds minder kinderen spelen buiten, waarvan één op de zes zelfs nooit buiten speelt. Er zijn maar liefst 300.000 kinderen in ons land die nooit de gelegenheid krijgen om buiten te spelen. Dit komt doordat ze geen tijd hebben, er geen veilige speelplekken beschikbaar zijn, en ze voornamelijk achter schermen binnen zitten.

Hoewel kinderen het buitenspelen enorm waarderen, blijkt uit het onderzoek. Een ruime meerderheid van de kinderen (65 procent) geeft aan vaker buiten te willen spelen, vooral in stedelijk gebied.

"Het is schrijnend te zien dat het aantal kinderen dat niet of nauwelijks buiten speelt elk jaar lijkt te groeien," aldus Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton. "Buitenspelen is ontzettend belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale groei van een kind. Straks hebben we een hele generatie die alleen maar binnen zit, met alle problemen van dien. Juist in grote gemeenten is dit extra belangrijk, omdat speelruimte daar schaars is. Hoewel gemeenten als Gouda en Leiden uitblinken op het gebied van buitenspelen en speelruimtebeleid, maken we ons zorgen over gemeenten die dit thema niet eens op de agenda hebben staan. Daarom roepen wij álle burgervaders en -moeders op om buitenspelen serieus te nemen en actief speelruimtebeleid te voeren in hun gemeente."

Nationale Buitenspeeldag biedt oplossing

De Nationale Buitenspeeldag, een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon, biedt volgens de organisatie een uitstekende gelegenheid voor burgemeesters om in gesprek te gaan met de experts op het gebied van spelen: de kinderen zelf. Op deze dag wordt heel Nederland omgetoverd tot één grote speelplek, waar vrijwilligers en professionals in het hele land buitenspeelactiviteiten voor kinderen organiseren. Meer dan 100.000 kinderen worden bereikt met de Buitenspeeldag. Om het belang van buitenspelen te benadrukken, zullen de televisiezenders Nickelodeon en Nick Jr. hun programma's op zwart zetten. "De Buitenspeeldag is natuurlijk fantastisch. En zelfs na deze dag blijven wij ons inzetten, zodat elk kind elke dag buiten kan spelen," aldus Ensberg-Kleijkers.

Primeur: Het eerste officiële Nationale Buitenspeellied is uit

Naast de Nationale Buitenspeeldag heeft Jantje Beton dit jaar nog een primeur te bieden. Vandaag wordt namelijk het eerste officiële Nationale Buitenspeellied gelanceerd, geproduceerd door Kidz Kreative, POPZ en Warner Music. Het lied genaamd 'Iedereen naar buiten' is vanaf vandaag te beluisteren én bekijken via YouTube en de bekende muziek-apps.

Met de dringende oproep van Jantje Beton aan alle burgemeesters en de aankomende Nationale Buitenspeeldag op 14 juni, hoopt de organisatie het tij te keren en kinderen weer volop te laten genieten van het buiten spelen.

Over Jantje Beton

Jantje Beton is een organisatie die zich al ruim 50 jaar inzet voor het belang van buitenspelen voor kinderen. De organisatie streeft naar meer en uitdagender speelruimte en wil kinderen de ruimte geven om vrij en avontuurlijk buiten te spelen. Met initiatieven zoals de Nationale Buitenspeeldag en diverse campagnes blijft Jantje Beton zich inzetten voor het belang van buitenspelen in Nederland. Voor meer informatie kun je terecht op jantjebeton.nl.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug