2 mei 2023 - 12:58
Deel dit artikel:

4 mei: Naambordjes maken voor Holocaustslachtoffers

  • 4 mei: Naambordjes maken voor Holocaustslachtoffers

Op donderdag 4 mei a.s. organiseert Verhalis in samenwerking met Het Hornemann Huis een workshop over Namen en Nummers Eindhoven, het tijdelijke monument voor de Holocaustslachtoffers. De workshop begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het adres is Hurksestraat 42-20, Eindhoven. De workshop begint met een lezing van prof. Arnoud-Jan Bijsterveld over de geschiedenis van de Holocaust in Noord-Brabant.

Na de lezing kunnen de deelnemers een naam van één van de slachtoffers adopteren, daar een mooi naambordje voor maken op een houten plankje en op zoek gaan naar het verhaal achter die naam.

Vanuit Eindhoven werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 362 Sinti en Joodse stadsgenoten weggevoerd en vermoord in de concentratiekampen. Iedereen uit Eindhoven kan meewerken aan het tijdelijke monument dat op 3 september a.s. op het Lodewijk Napoleonplein wordt gemaakt. De naambordjes kunnen op die dag met een kort herdenkingsritueel op een grote plattegrond van Eindhoven worden neergelegd. Zo brengen we onze stadsgenoten op een symbolische manier weer thuis.

eindhoven24
  / De Redactie

Het herdenkingsproject Namen en Nummers is bedacht door kunstenaar Ida van der Lee uit Amsterdam. Tussen 2012 en 2020 legden ze ieder jaar op het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost een plattegrond uit waarop de naambordjes werden neergelegd van alle Joodse slachtoffers van ‘40-‘45 uit die buurt. Stichting Verhalis organiseert de komende jaren deze herdenkingen in Brabant samen met Erfgoed Brabant.

Als je thuis een naambordje wil maken kun je een houten plankje ophalen bij het CKE of bij Het Hornemann Huis.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug