22 maart 2023 - 12:34
Deel dit artikel:

De eigenschappen en voordelen van kunstgras

  • De eigenschappen en voordelen van kunstgras

Kunstgras is een onderhoudsarm gras. Hierdoor bespaar je op kosten en tijd. Het is daarnaast aantrekkelijk gras om te zien. De grasmatten blijven heldergroen, zonder onzuiverheden. Daarnaast zullen de weersomstandigheden de grasmat niet aantasten. Het zal jarenlang meegaan, zonder te verkleuren of te verdorren. De vezels zijn sterk en met een doekje afneembaar. Kunstgras kun je ook makkelijk borstelen, waardoor je onzuiverheden effectief verwijdert. Hierdoor is kunstgras ook geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Denk aan:

  • een voetbalveld
  • ondergrond voor speeltoestellen
  • gazon voor in de tuin
  • kunstgras voor om het zwembad
  • speelveld voor huisdieren.

Kunstgras is waterdicht en zal al het water absorberen. Daardoor krijg je geen waterplassen en modderpoelen in de tuin. Bovendien komen ziektes en plagen ook bij kunstgras niet voor. Hierdoor hoef je niet met bestrijdingsmiddelen in de weer te gaan. Kunstgras is erg zacht en meestal niet van echt gras te onderscheiden. De kwaliteit verschilt uiteraard per soort. Op kunstgras kun je jezelf nauwelijks bezeren. Daarom is het bij uitstek voor een spelende kinderen.

Kunstgras leggen


Kunstgras leggen, is relatief eenvoudig. Het is wel handig om enkele tips op te volgen. Je moet de ondergrond namelijk eerst gereed maken, voordat je het gras gaat plaatsen. Het beste is, om de ondergrond zo egaal mogelijk te maken. Je kunt het beste zand gebruiken. Het gras hoeft niet te groeien, daardoor kan het ook in de volle schaduw of in overdekte ruimtes geplaatst worden. De ondergrond moet ook geëgaliseerd worden. Verwijder daarom takken, steentjes, bladeren en andere objecten. Bovendien moet de ondergrond droog zijn.

Meet altijd de oppervlakte op. Dan weet je ook hoeveel je nodigt hebt met kunstgras kopen. De kwaliteit bepaalt de uiteindelijke prijs. Hoe echter en voller de vezels, hoe hoger de prijs per vierkante meter meestal is. Zodra je kunstgras in huis hebt, kun je het op maat gaan snijden. Dit doe je door alle grasmatten goed uit te lijnen. Gebruik altijd een scherp mesje, zodat je het strak af kunt snijden. Verlijm vervolgens alle stukken kunstgras met elkaar, zodat je een naadloos geheel krijgt.

Wil je een volle grasmat? Giet dan wat instrooizand op het gras. De vezels blijven vervolgens goed rechtop staan. Je kunt het zand het beste met een speciale borstel verdelen. Doseer het zand goed.

Soorten kunstgras


Er zijn veel verschillende kunstgrassen te koop. Overweeg welk soort bij je wensen past en voor welke doeleinden je het gras wilt gaan gebruiken. Hieronder staan enkele soorten omschreven:

1. Kunstgras van nylon

Dit kunstgras is zeer duurzaam. Het is slijtvast en kan heel wat hebben. Het wordt daarom vaak voor sportvelden en speelplaatsen gebruikt. Het kan goed tegen de zon, want het laat geen uv-stralen door.

2. Polypropyleen kunstgras

Dit is goedkoper kunstgras dan nylon kunstgras. Wel is het erg zacht en realistisch. Het gras is vrij kwetsbaar en daarom niet voor speelvelden geschikt. Je kunt het wel als siergazon gebruiken.

3. Polyethyleen kunstgras

Dit is een zeer natuurlijk kunstgras met een zachte textuur. Het lijkt daarom veel op echt gras. Het wordt overal toegepast en is vrij krachtig. De vezels kunnen tegen intensief gebruik. Bovendien is dit type kunstgras ook duurzaam. Kies uit verschillende hoogtes, diktes en natuurlijke kleurtinten.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug