18 februari 2023 - 10:56
Deel dit artikel:

Eindhoven ziet vooral graag natuur op Wielewaal

  • Eindhoven ziet vooral graag natuur op Wielewaal

Eind 2022 hebben meer dan 2000 mensen hun mening gegeven over de toekomst van het stadsbos in Eindhoven Noordwest, inclusief de Wielewaal. Meningen werden gegeven via de online enquête, het Stadsbosdoolhof en de Stadsbosdagen. De belangrijkste resultaten: geef de natuur (planten, bomen en dieren) volop de ruimte en maak het toegankelijk om te wandelen en er iets te eten of drinken. De Wielewaal wordt vooral gezien als een bos dat deels of helemaal open is voor bezoekers en waar het Philips-erfgoed zichtbaar blijft.

eindhoven24
  / De Redactie

Ontwikkelingsvisie

Landgoed de Wielewaal is in 2022 door de gemeente aangekocht en wordt op zijn vroegst halverwege 2025 (gedeeltelijk) geopend. De Wielewaal maakt onderdeel uit van het stadsbos: het groene gebied tussen de Boschdijk en het Beatrixkanaal. De gemeente maakt een ontwikkelingsvisie met plannen, wensen en ideeën voor het stadsbos en de Wielewaal. Eind 2022 zijn daarom meningen en ideeën opgehaald in de stad.

Ideeën voor stadsbos en Wielewaal

Naast de online enquête en deelname aan het Stadsbosdoolhof (een labyrint waar bewoners op 4 plekken in de stad in gesprek konden over het stadsbos en de Wielewaal), was het ook mogelijk om ideeën voor het stadsbos en de Wielewaal in te dienen. Dat kon onder meer via de website van de gemeente, bij het Stadsbosdoolhof en tijdens de Stadsbosdagen, waar partners, omwonenden, organisaties uit het gebied en anderen samenkwamen. Daar is volop gebruik van gemaakt. Meer dan 200 ideeën kwamen binnen. Ook hierbij zie je dat veel ideeën aanhaken bij de natuurlijke omgeving van de Wielewaal. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor georganiseerde natuurwandelingen, natuureducatie en fietsroutes. Ook zijn er veel ideeën ingediend om te ontspannen, zoals horeca, overnachten, tuinieren en sporten.

Hoe verder?

Landschapsarchitectenbureau ZUS verwerkt waar mogelijk de meningen en ideeën in de ontwikkelingsvisie. Zij gaan daarvoor in gesprek met partners in de stad, zoals ondernemers uit het gebied en belangenorganisaties. En ze toetsen de meningen en ideeën aan de kaders die met de gemeenteraad zijn afgesproken voor het opstellen van de visie. In het najaar wordt een concept ontwikkelingsvisie ter inzage gelegd, iedereen kan reageren. De raad stelt de visie eind 2023 vast.

De resultaten van de online enquête, het Stadsbosdoolhof en de Stadsbosdagen zijn te vinden op www.eindhoven.nl/wielewaal.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug