18 januari 2023 - 09:09
Deel dit artikel:

Fontys tech en IT hebben grootse groeiambities

  • Fontys tech en IT hebben grootse groeiambities

eindhoven24
  / De Redactie / Fontys.nl
  • Beeld - Fontys.nl

Fontys heeft de ambitie om in 2032 per jaar 1.400 afgestudeerden in techniek en IT meer af te leveren dan op dit moment. “Hiermee willen we voldoen aan de snelgroeiende behoefte van de hightechindustrie in Brainport”, vertelt directeur Frens Vonken van Fontys Hogeschool ICT (FHICT). De plannen maken deel uit van een voorstel van Brainport Eindhoven dat binnenkort bij Den Haag wordt ingediend. De economie in de technologieregio is de voorbije jaren bovengemiddeld hard gegroeid. De verwachting is dat deze groei ook de komende decennia zal aanhouden.


Regio dreigt op slot te raken

De regio dreigt hierdoor op slot te raken, omdat er niet genoeg woningen zijn, het aanbod aan bedrijfsruimte achterblijft, het woon- en leefklimaat onder druk staat, de bereikbaarheid niet op orde is en er te weinig talent beschikbaar is. De rijksoverheid heeft Brainport zes jaar geleden aangewezen als gebied van bijzonder economisch belang, net als Schiphol en de Rotterdamse haven. Recent heeft Brainport bijna 1 miljard euro binnengehaald om verdere ontwikkeling mogelijk te maken.

Met bijdragen van de regiogemeenten, provincie Noord-Brabant en het bedrijfsleven komt de totale investering uit op 1,6 miljard euro. Deze zullen voornamelijk worden besteed aan extra woningen, infrastructuur en voorzieningen.

Onvoldoende talent

Maar er is meer nodig, aldus Frens Vonken. De directeur van FHICT legt uit dat de groei betekent dat er tot 2032 naar verwachting 70.000 banen in tech en IT bij komen, bovenop de 76.000 die de sector nu telt. Het gaat om een uitbreiding van 52.000 banen en een vervanging van 18.000, bijvoorbeeld door pensioenen. “Het probleem is dat er onvoldoende talent in de regio aanwezig is om deze in te vullen als we niets doen.”

Samen met de TU/e en het Summa College heeft Fontys input gegeven aan het voorstel van Brainport Eindhoven. Dat moet ervoor gaan zorgen dat er in 2032 voldoende talent beschikbaar is om aan de groeiambities van Brainport te voldoen. “Voor Fontys betekent dit dat we in 2032 per jaar 1.400 afgestudeerden in tech en IT meer willen afleveren, tweemaal zoveel als op dit moment”, aldus Vonken.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug