28 november 2022 - 20:48
Deel dit artikel:

Eindhoven gaat 400 asielzoekers langdurig opvangen

  • Eindhoven gaat 400 asielzoekers langdurig opvangen

Gemeente Eindhoven gaat zo spoedig mogelijk 400 asielzoekers en statushouders langdurig opvangen. Daarvoor wordt gezocht naar één of meerdere geschikte locaties.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Google Streetview / Opvanglocatie aan Kanaaldijk-Zuid

Met dit voornemen loopt Eindhoven vooruit op de opdracht die binnenkort vanuit het Rijk wordt verwacht. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van B en W dat ze “reguliere opvang beschouwt als haar morele en maatschappelijke plicht”.

De gemeente is van plan flexibel inzetbare opvanglocatie(s) te realiseren. Op die manier kan een locatie gelijktijdig, of bij terugloop van het aantal asielzoekers, ook ingezet worden voor huisvesting van andere mensen die met spoed op zoek zijn naar opvang en/of huisvesting - bijvoorbeeld studenten.

Daarnaast streeft de gemeente ernaar dat asielzoekers en statushouders die in Eindhoven worden opgevangen, uiteindelijk ook in Eindhoven worden gehuisvest. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem: “We zetten in op een aanpassing van de landelijke wet- en regelgeving, zodat asielzoekers en statushouders vanaf dag één mogen inburgeren en participeren - inclusief betaald werk. Dat is essentieel om ervoor te kunnen zorgen dat zij goed integreren in de Eindhovense samenleving.”

Momenteel worden op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven al 96 asielzoekers tijdelijk opgevangen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met dit besluit is duidelijk geworden dat die locatie nog wat langer moet openblijven, totdat er één of meerdere reguliere locaties zijn gevonden. Maandagavond is er - voordat het besluit over de 400 reguliere opvangplekken werd bekendgemaakt - gesproken met vertegenwoordigers van ondernemers en omwonenden. Ook heeft de gemeente de buurt geïnformeerd via een brief die huis-aan-huis is verspreid. Wethouder Samir Toub: “Op en rond deze locatie gaat het heel erg goed, ook door een goede samenwerking tussen COA en omwonenden. Ik hoop dat dit staat voor de manier waarop het er op en rond de nieuwe opvang aan toe zal gaan.”

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug