17 november 2022 - 15:58
Deel dit artikel:

Vanaf 2025 alleen nog vracht- en bestelverkeer zonder uitstoot in binnensteden Brabant

  • Vanaf 2025 alleen nog vracht- en bestelverkeer zonder uitstoot in binnensteden Brabant

De eerste zero-emissiezones komen in Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - HvdM

Winkels, kantoren en horeca bevoorraden of pakketjes bezorgen gebeurt via goederenvervoer. Denk aan bijvoorbeeld bestelauto’s en vrachtwagens. Die rijden nu nog vaak op diesel of benzine en stoten dus CO2 uit. Daarom komen er vanaf 2025 zero-emissiezones in 30 tot 40 gemeenten en binnensteden in Nederland. Binnen deze gebieden moeten zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Voor een aantal emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling.

Zero-emissiezones zorgen voor schonere lucht en minder overlast van goederenverkeer in de binnenstad. In Brabant komen de eerste zero-emissiezones in Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Minder vervuilend verkeer

Minder vervuilend verkeer in de binnensteden is een belangrijk doel. Dit draagt bij aan schonere lucht, de bereikbaarheid en veiligheid. Het is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer. Er zijn al verschillende initiatieven om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden van waaruit alles met zo weinig mogelijk vracht- en bestelwagens en uitstootvrij bezorgd kan worden.

Haalbaar voor alle ondernemers

Ondernemers die overstappen op een uitstootvrije bestelauto of vrachtwagen kunnen gebruik maken van subsidies en hebben fiscale voordelen. Ook geldt er een overgangsregeling voor verschillende soorten voertuigen, zodat er tijd is om de overstap goed te plannen. Veel provincies en gemeenten hebben logistiek makelaars die ondernemers persoonlijk adviseren en steunen bij de overstap naar uitstootvrij vervoer.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug