28 september 2022 - 11:14
Deel dit artikel:

Startups in Brainportregio zijn succesvoller dankzij reeks voordelen van het lokale ecosysteem

  • Startups in Brainportregio zijn succesvoller dankzij reeks voordelen van het lokale ecosysteem

“Start-ups dragen in belangrijke mate bij aan nieuwe producten, diensten en kennis. Ze zijn daarmee cruciaal voor innovatie. Maar om grote impact te maken op onze economie en maatschappij moeten start-ups doorgroeien tot scale-up. En dat lukt slechts 16% van alle Nederlandse start-ups” (Bron: Techleap, 2020)

eindhoven24
  / De Redactie

Het opkrikken van dit lage slagingspercentage van startups krijgt (onder beleidsmakers) veel aandacht. Terecht, want dit kan zowel voor oprichters als voor het ecosysteem een enorm verschil maken. Deze vaststelling, in combinatie met het gegeven dat het succespercentage onder oud-winnaars van de ‘Gerard & Anton Awards ’ *) boven de 75% ligt, vormde aanleiding voor een diepgaand onderzoek met de vraag: Welke factoren onderscheiden succesvolle startups en scale-ups in Brainport Eindhoven van het door Techleap vastgestelde gemiddelde?

Om dat te achterhalen hebben Strategy Unit en Innovation Origins alle 70 winnaars van de Gerard & Antwon Awards een vragenlijst voorgelegd, gevolgd door interviews met winnaars uit elk van de zeven voorgaande jaargangen. De vragenlijst en interviews gaven op drie dimensies inzicht in de groeibepalende aspecten in de verschillende groeifasen van deze start-ups. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn vandaag bekendgemaakt tijdens het LEVEL UP event op High Tech Campus Eindhoven. De complete resultaten worden in oktober gepubliceerd.

Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen niet alleen de startups en het lokale ecosysteem hun voordeel doen, maar deze geven ook aanknopingspunten voor andere regio’s. Ze laten zien welke factoren bepalend kunnen zijn voor de opbouw van een bovengemiddeld succesvol startupklimaat. Tegelijk wordt hiermee het profiel van de Brainportregio als ‘home of pioneers’ onderbouwd. Die kracht blijkt alleen al uit het feit dat de 70 onderzochte startups goed zijn voor minimaal 3300 directe voltijdsbanen en investeringen die minimaal tegen de twee miljard euro lopen.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug