22 september 2022 - 09:52
Deel dit artikel:

Overdracht collectie Mathieu Clement aan archief Philips

  • Overdracht collectie Mathieu Clement aan archief Philips

eindhoven24
  / De Redactie

Mathieu Clement (1905-1929), een begenadigd kunstenaar en grafisch ontwerper, maakte bijzondere reclameontwerpen in opdracht van Philips. Op donderdag 15 september zijn originele werken en enkele voorstudies van Clement geschonken door de familie aan het bedrijfsarchief van Philips.


De overhandiging vond plaats in het Philips Museum te Eindhoven, waar momenteel de tijdelijke expositie Eyecatchers over Philips Graphic Art 1910-1965 te bezoeken is. Deze tijdelijke expositie toont origineel drukwerk van grafische ontwerpen gemaakt door bekende kunstenaars en ontwerpers zoals Louis Kalff, Mathieu Clement, Albert Hahn, Leo Gestel en A.M. Cassandre.

Kunstenaar Mathieu Clement

Mathieu Clement was in dienst bij Philips tot 1929 en maakte reclameontwerpen van luidsprekers, plaatspanningsapparaten, lampen en radio’s. Hij verraste en inspireerde met zijn reclameontwerpen. Een getalenteerde jonge man, die helaas op 23-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een bijnierontsteking.

De werken van deze bijna vergeten ontwerper zijn krachtig en hebben een eigen signatuur, terwijl ze tegelijk de invloed laten zien van Kalff en de heersende kunststromingen. Meteen na de HBS startte de jonge Clement op de afdeling Artistieke Propaganda van Philips onder leiding van Louis Kalff, die op zijn beurt het talent van Clement herkende. In het werk van Clement is de invloed van zijn tijd heel herkenbaar. Denk aan Art Deco en Constructivisme.

Overdracht collectie

Naar aanleiding van de expositie Eyecatchers besloot de familie Clement de werken te schenken aan Philips. De schenking bestaat uit tientallen origineel drukwerk van brochures, folders en verpakkingen en enkele door hem geschilderde voorstudies.

Het werk van de bijna honderd jaar overleden kunstenaar is een bijzondere vondst binnen de familie en werd aangetroffen in de nalatenschap van de naar hem genoemde Mathieu van Berkum, die overleed in 2019. Het werk zat geplakt in een oud album. Bij het restaureren van het werk, bleek de opzienbarende kwaliteit.

Olga Coolen, directeur Philips Museum: “Wij zijn zeer verheugd met deze bijzondere schenking hier in het Philips Museum. Door de goede zorgen van de familie Clement én de verzamelpassie van de heer Wilbrink, kan zo’n mooie collectie worden ondergebracht in het bedrijfsarchief van Philips.”

“De collectie wordt bewaard voor het nageslacht en kan op bijzondere momenten ook worden geëxposeerd. Voor Eindhoven als Design-stad een waardevolle schat.”

Ans van Berkum, familielid van Clement: “Via Philips-verzamelaar Frans Wilbrink kwamen we met het Philips Museum in contact, waar de werken van Mathieu Clement pasten in de expositie Eyecatchers die toen in voorbereiding was.”

“De ervaring met het museum is dermate positief dat de nu voorgenomen schenking een logische stap is. De professionaliteit en de sfeer in het museum hebben ons ervan overtuigd dat dit de juiste weg is.”

Boek

De expositie Eyecatchers in het Philips Museum wordt wegens succes verlengd tot maart 2023. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een monografie over het leven van Mathieu Clement en zijn werk uitgebracht. Dit boek is verkrijgbaar in de museumshop van het Philips Museum. 

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug