23 juli 2022 - 15:45
Deel dit artikel:

Dankzij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur kan iedereen meedoen

  • Dankzij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur kan iedereen meedoen

Gemeente Eindhoven is nu aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het gaat om een pilot van 1,5 jaar. In Eindhoven willen we dat iedereen kan meedoen met sport- en cultuuractiviteiten, ook mensen met een laag inkomen.

eindhoven24
  / De Redactie

Het fonds maakt sport en cultuur mogelijk voor mensen die leven rond of onder het bestaansminimum. Tijdens een officiële kick-off op maandag 18 juli is de eerste aanvraag voor een bijdrage uit het fonds ingediend.

Iedereen moet kunnen meedoen

De missie van het Volwassenenfonds is: komen tot een inclusieve samenleving, waarin iedereen profiteert van de kracht van sport en cultuur. Dit doen zij door het wegnemen van financiële drempels. Sporten of bezig zijn met een creatieve hobby als schilderen, theater of beeldende kunst, heeft een bewezen positief effect op de gezondheid. In Eindhoven heeft één op de tien inwoners daar alleen geen geld voor, waardoor zij niet kunnen meedoen met deze activiteiten. Het fonds helpt deze mensen door middel van een financiële bijdrage. Deze jaarlijkse bijdrage is maximaal 250 euro voor sport en 400 euro voor cultuur.

Laagdrempelig

Wethouder Maes van Lanschot (Sport): “In Eindhoven gaan we gedurende 1,5 jaar samen met het Volwassenenfonds een pilot uitvoeren. Hierbij hopen we maximaal 500 inwoners (die leven onder of rond het bestaansminimum) te stimuleren om te sporten en deel te nemen aan culturele activiteiten. De pilot gaat uit van vertrouwen en minimale administratie. Onze partners (‘intermediairs’) zitten in de haarvaten van Eindhoven en kunnen zonder papierwerk aanvragen beoordelen. De bijdrage wordt vervolgens door het fonds rechtstreeks overgemaakt naar de vereniging of culturele instelling. Intermediairs houden de vinger aan de pols door na drie maanden te evalueren. Zo draagt het fonds op een laagdrempelige manier bij aan het vitaler maken van al onze inwoners. We danken alle partners voor hun betrokkenheid en wensen ze veel succes!”

Intermediairs

Niet alleen de gemeente, maar ook verschillende welzijnsorganisaties hebben hun steun voor de regeling uitgesproken. Inmiddels zijn er al een aantal organisaties aangesloten als ‘intermediair’, wat inhoudt dat zij de aanvragen van inwoners van gemeente Eindhoven kunnen indienen bij het fonds. Deze intermediairs zijn te vinden op www.volwassenenfonds.nl/eindhoven.

Hoe kun je ondersteuning aanvragen?

Ben jij of ken jij iemand die wil deelnemen aan een sportieve of creatieve activiteit, maar is daar geen geld voor? Is deze persoon ouder dan 18 jaar? Is het inkomen maximaal 120% van het minimuminkomen? Ga naar volwassenenfonds.nl/eindhoven. Hier vind je naast intermediairs ook de spelregels van de gemeente. Kies een intermediair en neem contact op. Dien samen met de intermediair jouw aanvraag in. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je bevestiging en kun je aan de slag!

Wat kan ik doen als aanbieder? Als er een aanvraag wordt ingediend voor een activiteit, wordt vanuit het Volwassenenfonds contact opgenomen met de bijbehorende aanbieder. Je ontvangt dan alle informatie die nodig is om de aanvraag af te ronden, zodat de aanvrager aan jouw activiteit kan deelnemen. Mocht je hier op voorhand al vragen over hebben, kun je contact opnemen via brabant@volwassenenfonds.nl

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug