19 juni 2022 - 15:17
Deel dit artikel:

Zo is de situatie van opvang gevluchte Oekraïeners nu in onze regio

De vraag naar opvangplekken blijft groot en we blijven nieuwe plekken opleveren. Dat is beknopt beschreven de situatie rondom de opvang van gevluchte Oekraïeners in regio Zuidoost-Brabant. "We boeken successen en hebben een aardige prestatie geleverd. Toch zijn we er nog niet. Daarom blijven we in de volle breedte zoeken naar mogelijkheden", zegt de Veiligheidsregio.

eindhoven24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

De opdracht van de staatssecretaris aan de gemeenten was om 75.000 vluchtelingen op te vangen. Dit betekent gemiddeld 2.000 tot 3.000 plekken per veiligheidsregio.

Regionale cijfers

Hieronder het overzicht van de regionale cijfers per woensdag 8 juni 09.00 uur:

- Potentiële capaciteit: 2789
- Daadwerkelijke capaciteit: 1639
- Bezet: 1322
- Beschikbaar: 195
- Binnenkort beschikbaar: 443

Nieuwe locaties

Afgelopen week openden ze in Nuenen, Duizel en Eindhoven nieuwe locaties voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Opvang statushouders

Reguliere opdracht om statushouders te huisvesten

Onze regio kreeg de opdracht om in het eerste half jaar van 2022 de opvang van 451 statushouders te realiseren. Samen met de achterstand uit 2021 (62 plekken), betekent dit 513 opvangplekken voor statushouders. Tot en met mei konden we 457 statushouders plaatsen. Als het onze regio lukt om in juni nog 56 personen te plaatsen, voldoen wij volledig aan de opdracht.

Daarnaast hebben ze in de Buitenjan in Veldhoven nog 140 mensen extra opgevangen, om Ter Apel te ontlasten.

Crisisnoodopvang

De uitstroom uit Ter Apel heeft nog steeds niet het niveau dat we willen bereiken. Daarbij blijft de instroom hoog. Dagelijks lezen ze dat de locatie in Ter Apel meer dan overvol is. Het gevolg is dat de veiligheidsregio’s de opdracht hebben gekregen om Crisisnoodopvang te regelen.

Hiervoor heeft het Rijk een schema opgesteld, waarbij telkens vier veiligheidsregio’s, gedurende maximaal twee weken, voorzien in de opvang van 150 asielzoekers uit Ter Apel. Onze regio is in de tweede helft van juli (13 tot en met 27 juli) ingeroosterd.

"We zijn in gesprek met omliggende regio’s om gebruik te maken van hun opzet en ervaringen. Hiermee bereiden we ons voor op het moment dat we de vraag naar opvang ook echt krijgen", aldus Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug