17 juni 2022 - 10:46
Deel dit artikel:

Ruim helft van alle Brabantse snelheidsboetes uitgeschreven in 5 gemeenten

In 2021 werden zo’n 807.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Brabant. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Tilburg, gevolgd door Roosendaal, Eindhoven, Helmond en Den Bosch. Deze vijf gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor ruim de helft van alle Brabantse snelheidsboetes (52,1%). Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

eindhoven24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

In Tilburg werden vorig jaar bijna 134.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 367 prenten per dag. Ook in Roosendaal (afgerond 105.000), Eindhoven (73.000), Helmond (58.000) en Den Bosch (51.000) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid. In Geertruidenberg werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 72 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden.

In Altena gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Noord-Brabant was vorig jaar 8 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Altena over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 11,1 km/u. De top 5 Brabantse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Altena: gemiddeld 11,1 km/u te hard
  2. Bladel: gemiddeld 10,7 km/u te hard
  3. Drimmelen: gemiddeld 10,6 km/u te hard
  4. Heusden: gemiddeld 10,6 km/u te hard
  5. Etten-Leur en Gilze en Rijen: gemiddeld 10,5 km/u te hard

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.

Eindhoven heeft de actiefste flitspaal van Noord-Brabant

De meest actieve flitspaal van Noord-Brabant staat aan de westbaan van de John F. Kennedylaan. Met 22.356 snelheidsboetes was deze in 2021 namelijk de grootste melkkoe van Noord-Brabant.

Ook langs de N69 in Waalre werd vaak te hard gereden. 18.041 weggebruikers kregen hier vorig jaar een prent. De top 3 meest productieve flitsers van Noord-Brabant wordt verder aangevuld door de flitser aan de zuid-westkant van de Europaweg in Helmond (15.634 boetes).

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug