2 december 2021 - 17:25
Deel dit artikel:

TNO start pilotlijn voor solar op Brainport Industries Campus

  • TNO start pilotlijn voor solar op Brainport Industries Campus
  • TNO start pilotlijn voor solar op Brainport Industries Campus
  • TNO start pilotlijn voor solar op Brainport Industries Campus

TNO start een pilotlijn voor pv-halffabrikaten op Brainport Industries Campus (BIC). Met behulp van deze halffabrikaten worden diverse zonneproducten in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld en geproduceerd. De pilotlijn levert rollen of sheets met fotovoltaisch materiaal, die een fabrikant vervolgens kan verwerken in bijvoorbeeld geveldelen of dakpannen.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - Bram Saeys

Volgens Peter Toonssen, business developer bij TNO, krijgt zijn team op BIC de ruimte en de voorzieningen die passen bij de mechanische productielijn die nodig is voor de doorontwikkeling van de zonneproducten. “We kunnen hier zowel de ontwikkeling en pilotproductie laten plaatsvinden, als bezoekers ontvangen en kantooractiviteiten ontplooien. Ideaal voor het stadium waarin onze groep zich momenteel bevindt.”

TNO richt zich op onder meer op zonne-energie in de breedste zin van het woord. Er zijn twee vestigingen die hier onderzoek naar doen, in Petten en Eindhoven. Een deel van het Eindhovense team, dat werkt vanuit Solliance op de High Tech Campus, zal in 2022 werkzaam zijn op BIC. Er is nu al randapparatuur geplaatst, halverwege het jaar komt daar dan de complete inrichting bij.

Flexibel

Peter Toonssen: “TNO ontwikkelt samen met partners innovaties. Zodra deze marktrijp zijn kunnen wij bestaande bedrijven helpen bij de uitvoering van de eerste fase van hun productieproces. Daarnaast ontstaan er vanuit TNO-activiteiten geregeld spinoffs die zelfstandig verder gaan.” Beide opties zijn voor de nieuwe productielijn in beeld, zegt Toonssen. “Het mooie voor externe bedrijven is dat ze in een moeilijke ontwikkelfase geen grote investeringen hoeven te doen in apparatuur. Wij lossen dat voor ze op, inclusief een eerste serie producten van enkele duizenden exemplaren. En daarbij zijn we heel flexibel: zowel op de rol als in sheets, in alle maten en vermogens en met de gewenste opbouw, wij kunnen het allemaal leveren. Dat maakt het voor elk bedrijf dat bezig is met het ontwerpen van zonneproducten interessant.” Uiteindelijk maakt dat het eindproduct ook goedkoper: waar nu customized oplossingen arbeidsintensief en duur zijn, kunnen er straks door volledig geautomatiseerde productie in elke gewenste maatvoering producten in de markt gezet worden die ook op prijs concurrerend zijn.

Toonssen verwacht bij de vervolgstappen veel van het ecosysteem rond BIC, zowel om daarmee TNO sterker te maken als om een dienst te kunnen leveren aan de overige bedrijven die zich daar al gevestigd hebben. Ook voor Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (VolkerWessels), is dat een perspectief waar hij naar uitkijkt. “De komst van zo’n toonaangevend kennisinstituut als TNO is vanzelfsprekend een belangrijke toevoeging aan ons ecosysteem. Zij gaan ongetwijfeld een rol spelen in onze verdere ontwikkeling. Maar ook voor TNO zelf zijn de voordelen duidelijk: niet alleen kunnen we ze de voorzieningen leveren waar ze naar op zoek zijn, maar ook zijn ze direct onderdeel van ons sterke netwerk. De kennis en ervaring van alle hier aanwezige bedrijven en onderwijsinstellingen vormen een factor die iedereen sterker maakt.”

Over TNO

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Wij verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Dat is onze missie en daar werken wij, de ruim 3500 professionals van TNO, dagelijks aan. We werken, samen met partners, gericht aan transities in negen maatschappelijke domeinen die we samen met onze stakeholders hebben geïdentificeerd. Kijk voor meer informatie op www.tno.nl

Over Brainport Industries Campus

De Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers. BIC faciliteert haar huurders optimaal in samenwerking aan nieuwe productietechnieken. De campus is bovendien bedoeld om aan (internationale) bezoekers te tonen wat de maakindustrie in de regio te bieden heeft.

De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed en is een samenwerking met overheden en industrie. Meer informatie op www.brainportindustriescampus.com. JLL heeft verhuurder Brainport Industries Campus geadviseerd bij deze transactie. Mocht u geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van BIC voor uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Naomi Koppens of Koen der Kinderen van JLL via 040 - 2500 100.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug