14 december 2022 - 14:45
Deel dit artikel:

33 procent van de Eindhovense peuters gaat niet naar de tandarts

  • 33 procent van de Eindhovense peuters gaat niet naar de tandarts

Ouders nemen hun jonge kinderen vaak niet mee naar de tandarts. In Noord-Brabant is 53,9 procent van de peuters van 2 en 3 jaar niet op controle geweest, terwijl dit door tandartsen wel wordt geadviseerd. Hieronder gaan we ook in op de situatie in gemeente Cranendonck.

eindhoven24
  / De Redactie

Er zijn grote verschillen per gemeente. In Noord-Brabant is de grootste inhaalslag te maken in de gemeente Eindhoven: hier is zelfs 66,9 procent van de jonge kinderen nog nooit naar de tandarts geweest. Dit blijkt uit een analyse van Independer uit de meest recente data van onderzoeksbureau Vektis.

In Eindhoven jonge kinderen minst vaak naar tandarts

Hoeveel peuters er regelmatig naar de tandarts gaan, verschilt sterk per gemeente. In Eindhoven zijn vooralsnog de grootste stappen te maken. Slechts 33,1 procent van jonge kinderen van 2 en 3 jaar bezoekt hier (regelmatig) de tandarts. De top 5 Noord-Brabantse gemeenten waar nog de grootste inhaalslag te maken is:

  1. Eindhoven (33,1 procent van de peuters gaat op tandartscontrole)
  2. Oosterhout (34,8 procent van de peuters gaat op tandartscontrole)
  3. Roosendaal (37,4 procent van de peuters gaat op tandartscontrole)
  4. Halderberge (37,6 procent van de peuters gaat op tandartscontrole)
  5. Rucphen (37,8 procent van de peuters gaat op tandartscontrole)

Boekel staat aan de andere kant van het spectrum: hier gaan juist de meeste jonge kinderen naar de tandarts. 69,1 procent van de 2- en 3-jarigen gaat hier op tandartscontrole. Ook in Oss (64,3 procent) en in Land van Cuijk (60,5 procent) is dit percentage relatief hoog.

“Kinderen tot achttien jaar mogen altijd gratis naar de tandarts. Ook als de ouders geen tandverzekering hebben. Misverstanden hierover zorgen er helaas voor dat veel kinderen niet naar de tandarts gaan", aldus Independer-expert zorgverzekeringen Mirjam Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle."

Nederlanders van plan tandartsverzekeringen op te zeggen

Ruim 1 op de 8 Nederlanders die een aanvullende tandartsverzekering heeft, gaat deze stop zetten. Een kwart daarvan zegt dan helemaal niet meer naar de tandarts te gaan. Dit blijkt uit een enquête van Independer uitgevoerd door Q&A Insight. “Als je dit landelijk gemiddelde omrekent, dan zou dit betekenen dat straks zo’n 44.000 volwassenen in Noord-Brabant hun gebit niet meer periodiek laten controleren” aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

“Het is een trend dat steeds minder Nederlanders een aanvullende tandverzekering afsluiten. Maar probeer wel te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar denkt te gaan maken. Vergelijk dat dan, bijvoorbeeld bij Independer, met de premie die je zou betalen. Je merkt dan snel of een tandverzekering voor jou interessant is. Want om uit kostenbesparing niet meer naar de tandarts te gaan, dat kan je op langere termijn juist meer geld kosten”, aldus expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug