6 oktober 2023 - 11:24
Deel dit artikel:

Toplopers Marathon Eindhoven: Spannende strijd om de marathontitels

  • Toplopers Marathon Eindhoven: Spannende strijd om de marathontitels

De 39ste editie van de ASML Marathon Eindhoven trekt een recordaantal deelnemers naar Eindhoven. Tijdens het volledig uitverkochte weekend worden er 27.000 deelnemers verwelkomd aan de start. Onder deze deelnemers ook een internationaal topatletenveld.

eindhoven24
  / De Redactie
  • Beeld - ASML Marathon Eindhoven

Bij de mannen zien we een selectie talentvolle Keniaanse lopers aan de start. Kenneth Kipkemoi heeft de beste papieren voor de winst met een persoonlijk record van 2.05.44. Ook een noemenswaardige kanshebber is Gevin Kerich. In 2022 stond hij al op het erepodium in Eindhoven. Tegen alle verwachtingen in finishte de pacer de marathon in een tijd van 2.07.07, goed voor zilver. In 2023 scherpte hij zijn persoonlijk record verder aan naar 2.06.52. Kipkemoi en Kerich zullen onder andere worden uitgedaagd door landgenoten Cyrus Mutai, Philip Koech en Isaac Temoi. Deze atleten hebben bewezen de marathon binnen 2.10.00 te kunnen finishen.

De beste Nederlandse atleten aan de start zijn Kidane Keleta en Dennis de Freytas, een regionale toploper. Keleta wist in 2022 als 13e te finishen als snelste Nederlander.

Elite vrouwen

De vrouw waar alle ogen op zijn gericht aanstaande zondag is de Ethiopische Tiki Gelana. De voormalig Ethiopisch recordhoudster én Olympisch Kampioene op de marathon zou het parcoursrecord wel eens kunnen aanscherpen. Haar persoonlijk record staat op 2.18.58. Caren Chelagat en Mildred Kinyanya Jepkemei maken de eerste startrij compleet.

Ook binnen het Belgisch Kampioenschap zien we een sterk veld. De huidig nationaal kampioene Karen van Proeyen (pr 2.35.34) wordt uitgedaagd door Astrid Verhoeven (pr van 2.31.34) en debutante Chloe Herbiet.

Recordaantal deelnemers

In totaal worden er dit jaar 27.000 deelnemers verwacht waarvan een derde afkomstig is uit de regio Eindhoven. Het doel van organisator Golazo, hoofdsponsor ASML en de Gemeente Eindhoven is om zo veel mogelijk inwoners van de Brainport regio in beweging te brengen. Met deze groei in het deelnemersaantal over alle onderdelen kan worden geconcludeerd dat de ASML Marathon Eindhoven dit jaar nog meer mensen motiveert om actief te zijn.

Het gehele marathonweekend is uitverkocht. Het is dan ook niet meer mogelijk om je in te schrijven.  

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug