23 april 2022 - 11:16
Deel dit artikel:

Metamorfose centraal station gelanceerd

eindhoven24 / De Redactie

Tijdens Festival STAD heeft gemeente Eindhoven de toekomst van Eindhoven Centraal uit de doeken gedaan. Het NS station in Eindhoven is de spil van een grootschalige gebiedsontwikkeling die tot aan 2040 duurt. Eindhoven Centraal en busstation Neckerspoel ontwikkelen mee en moeten een echte OV-terminal worden.

Het station, een rijksmonument uit de jaren 50, wordt vanwege de karakteristieke vorm ook wel ‘De Transistor’ genoemd. Die vorm blijft natuurlijk, maar aan de binnenkant wil men flink wat dingen aanpassen om op het gebied van mobiliteit klaar te zijn voor de toekomst. De voorspelling is dat er over acht jaar 150.000 tot 200.000 bus- en treinreizigers per dag zijn.

Die groei in reizigers ontstaat doordat de hightechregio Brainport Eindhoven al jarenlang uitstekende economische cijfers laat zien. Als één van de drie pijlers van de Nederlandse economie - naast Amsterdam en Rotterdam - laat het al meer dan tien jaar een economische groei zien, die 2,5% hoger is dan het landelijk gemiddelde. Binnen 20 jaar komen er in de regio 70.000 banen bij en evenzoveel inwoners voor de stad Eindhoven. Om al die mensen een plek te geven willen we 62.000 woningen bouwen én ervoor zorgen dat de stad leefbaar en bereikbaar blijft.

85 voetbalvelden

De belangrijkste plek om dat voor elkaar te krijgen is Knoop XL. Een gebied van bijna 85 voetbalvelden groot, dat aanleunt tegen de binnenstad en waar Eindhoven Centraal de centrale plek van is. Het is nu nog een grijze zone met betonnen kantoren en veel auto’s. Er wonen nog geen 200 mensen. De gemeente wil de komende 20 jaar een kwalitatief hoogstedelijk gebied creëren voor wonen, werken, recreëren en cultuur. Autoluw, met hoogbouw, uitdagende architectuur, veel groen, water, parken en pleinen om te relaxen. Men bouwt daar 7.000 woningen voor 16.000 inwoners.

Download de gratis app van Eindhoven24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug